Subsidie Circulaire Economie

De 4 belangrijkste subsidies voor Circulaire Economie projecten

Subsidies zijn een belangrijke factor in het succesvol realiseren van de circulaire economie. De laatste tijd merken we bij Ekwadraat dat de interesse in Circulaire Economie groeit. Diverse overheden hebben zichzelf de doelstelling opgelegd om circulair te gaan inkopen. Bedrijven die voorheen een lineaire bedrijfsvoering hadden en gericht waren op lineaire businessmodellen, beginnen deze nu ‘letterlijk’ om te buigen naar een circulaire variant. Maar verandering is vaak niet makkelijk, dus elk middel dat daarbij kan helpen is van harte welkom. Wij zetten daarom de belangrijkste subsidies voor circulaire economie op een rij.

Subsidies en fiscale voordelen zijn instrumenten van de overheid om het bedrijfsleven te helpen verduurzamen. De Rijksoverheid heeft in het Grondstoffenakkoord de ambitie uitgesproken om in 2050 een volledig Circulaire Economie in Nederland te hebben. Een Circulaire Economie, ook wel kringloopeconomie genoemd, is een economie waarin kortgezegd geen afval is. Alle grondstoffen bevinden zich in een kringloop en worden hergebruikt.

Welke regelingen biedt de overheid dan nu om als bedrijf circulair te worden? In dit artikel lees je het antwoord op die vraag.

subsidie circulaire economie voorbeeld

Het korte antwoord is: er zijn op dit moment geen regelingen of subsidies vanuit de rijksoverheid om circulair te worden. Er is geen Stimuleringsregeling Circulaire Economie (SCE) en ook geen Demonstratie Circulaire Economie-Innovatie (DCEI), waar deze er voor duurzame energie wel zijn. Maar voordat je nu stopt met lezen, er zijn wel regelingen die kunnen bijdragen aan een circulaire economie. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet. 

Milieu-investeringsaftrek

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen door een belastingvoordeel te bieden. Met deze regeling profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop jouw gebruikelijke investeringsaftrek. In de Milieulijst 2019 is een heel hoofdstuk opgenomen over Circulaire Economie. De aftrek geldt voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen die betrekking hebben op een bio-based economy, hernieuwbare grondstoffen, preventie van water- en grondstoffengebruik, vervanging van niet-duurzame grondstoffen, recycling, afvalverwerking en waterzuivering.

Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)

Wil je als mkb-ondernemer, al dan niet samen met anderen, aan de slag met innovatieve circulaire projecten? Dan kan de MIT-regeling daar mogelijk aan bijdragen. Deze regeling bestaat uit een aantal instrumenten zoals kennisvouchers, haalbaarheidsprojecten en R&D samenwerkingsprojecten. 

WBSO: fiscale regeling voor research en development

Met deze regeling krijg je fiscaalvoordeel op de loonkosten wanneer jij of je werknemers onderzoek doet naar nieuwe productinnovaties. Of dat nu een onderzoek is naar circulaire bouwmaterialen, een techniek waar je rubber mee kan recyclen of bijvoorbeeld enzymen die de afbraak van bepaalde biomassa resten versnellen? Het komt als snel in aanmerking voor deze regeling, als de techniek maar nieuw is voor jouw bedrijf.

Subsidieregeling advies bij klimaatneutraal en circulair inkopen

Dit artikel begonnen we met overheden die zichzelf een doel hebben gesteld om circulair in te komen. Werk je bij zo’n overheid en hebben jullie nog geen idee hoe dit binnen aanbestedingstrajecten aangepakt kan worden? Dan is er de subsidieregeling advies bij klimaatneutraal en circulair inkopen (AKCI). Het advies van Ekwadraat als ervaren Maatschappelijk Verantwoord Inkoop (MVI) adviseur is subsidiabel bij bijvoorbeeld de begeleiding bij een marktconsultatie, het uitvoeren van een Life Cycle Analysis (LCA) of het opstellen van een beoordelingssystematiek in een aanbesteding. Ondanks het uitblijven van directe mogelijkheden om met subsidies circulaire economie te stimuleren, kun je op deze manier toch werken naar een circulaire toekomst.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er regelingen die kunnen bijdragen aan een circulaire economie. Ook zijn er subsidies waarmee indirect toch bijgedragen kan worden aan circulariteit. Hopelijk zit er een regeling bij die van toepassing is voor jouw bedrijf of het bedrijf waarvoor je werkt. Mochten er nou specifieke vragen zijn ontstaan na het lezen van onze blog, dan kunnen wij je hierbij helpen. 

subsidie circulaire economie friesland

Vragen over subsidies in de Circulaire Economie?
 

Wilt u meer weten over de regelingen en subsidies die kunnen bijdragen aan een Circulaire Economie? Neem dan contact met mij op. 
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd naar de regelingen die geschikt zijn voor uw bedrijf?"