Energiehubs: lokale energievoorziening

Ontdek de kracht van lokale, duurzame energieoplossingen

Bedrijventerreinen worden geconfronteerd met groeiende energiebehoeften en de noodzaak om te verduurzamen. Tegelijkertijd zijn er uitdagingen zoals netcongestie en de beperkingen van de bestaande energie-infrastructuur waar steeds meer bedrijven mee te maken krijgen. Om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, is het van belang om gezamenlijk te werken aan duurzame oplossingen. Zo zorg je ervoor dat je als bedrijf je kernactiviteiten kunt blijven uitvoeren, je concurrentiepositie behoudt én bijdraagt aan de reductie van CO2-uitstoot. Energiehubs bieden een flexibele en duurzame manier om met energie om te gaan, die zowel economische als maatschappelijke voordelen biedt.

Waarom een energiehub op bedrijventerreinen?  

Het mooie van een energiehub is dat deze de bestaande infrastructuur optimaal benut. Op korte termijn zijn er al oplossingen mogelijk die direct verlichting kunnen bieden. Voor de middellange tot lange termijn is het toevoegen van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, samen met energieopslag, een strategische zet die de energiemix verder zal bepalen. Op de lange termijn biedt dit systeem zelfs de mogelijkheid om nieuwe energiedragers te integreren, waardoor we een flexibele en toekomstbestendige energievoorziening creëren. 

Door de implementatie van een energiehub kunnen we dus niet alleen de druk op het huidige energienetwerk verlagen, maar ook een stap zetten naar een duurzamere en efficiëntere toekomst. 

 

Onze aanpak: van onderzoek tot realisatie 

Bij Ekwadraat combineren we onze kennis van duurzame energietechnologieën met een praktische aanpak. Daarnaast geloven we dat de juiste kennis en voorlichting van groot belang zijn om de acceptatie (en effectiviteit) van energiehubs te vergroten. 

Fase 1: onderzoek en evaluatie

  • Energiescan: we voeren een gedetailleerde evaluatie uit van de huidige energievoorziening en toekomstige behoeften. 
  • Planning en haalbaarheid: onze experts analyseren de mogelijke ontwikkelingen in de energie-infrastructuur en de haalbaarheid van een decentrale oplossing voor de locatie. 

Fase 2: ontwerp en strategie

  • Maatregelen en technologieën: wij stellen een reeks duurzame technologieën en maatregelen voor, zoals zonne-energie, windenergie, energieopslag en elektrische boilers. 
  • Stakeholder integratie: cruciaal in deze fase is het maken van organisatorische en juridische afspraken met alle betrokken partijen om een samenhangende aanpak te garanderen. 

Fase 3: implementatie en monitoring

  • Realisatie: Na goedkeuring van het definitieve ontwerp beginnen we met de implementatie van de energiehub. 
  • Asset management: doorlopende monitoring en aanpassingen zorgen ervoor dat de energiehub optimaal blijft functioneren.

 

 

 

Een greep uit onze projecten

Neem  contact met ons op

Voor meer informatie over hoe Ekwadraat kan helpen bij de realisatie van een energiehub, neem dan contact met ons op. 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Vragen over energiehubs kunnen aan mij gesteld worden!''

Bob van Bijnen

Themamanager netcongestie