Nieuws

€ 12 miljard voor SDE+ 2018; ingrijpende wijziging zon-PV

Net als dit jaar is er in 2018 weer € 12 miljard beschikbaar om de realisatie van duurzame energieprojecten te stimuleren. De voorjaarsronde van de SDE+ subsidie is in 2018 geopend van 13 maart tot 5 april met een budget van €6 miljard. Ten opzichte van 2017 is de SDE+ regeling op meerdere vlakken gewijzigd, waaronder een grote verandering op het gebied van zon-PV. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Zon-PV

Voor zon-PV wordt vanaf nu onderscheid gemaakt tussen netto teruggeleverde elektriciteit en de elektriciteit die voor de meter is gebruikt. De subsidie voor zelfgebruikte elektriciteit ligt 1,7-2,5 cent per kWh lager. Hierdoor is het van belang om te kijken of de installatie financieel uit kan. Daarnaast gaan de basisbedragen van zon-PV naar beneden:

  • Groter dan 1 MW maximaal 10,7 cent per kWh;
  • Kleiner dan 1 MW maximaal 11,2 cent per kWh.

Geothermie

Door een andere berekening van de marktprijs wordt de SDE+ subsidie van grote warmteprojecten lager. Minister Wiebes is verder nog op zoek naar een betere systematiek om dit te berekenen.

Houtgestookte installaties

Voor ketels kleiner dan 5 MW wordt een staffel geïntroduceerd. Er kan een keuze gemaakt worden voor het aantal vollasturen tussen 3000 en 8500. Hoe minder vollasturen, des te hoger de vergoeding is per MWh. Daarnaast mag vergassing vanaf nu ook op B-hout zoals spaanplaat, geverfd hout of sloophout. Opvallend is dat bij houtgestookte installaties geen extra subsidie ontvangen wordt als er naast warmte ook stroom wordt opgewekt. Wel mag er in 2018 gebruik worden gemaakt van een gebruikte turbine.

Vergisting

Mono-vergisting wordt samengevoegd met de tender mono-vergisting. Het gebruik van 5% co-producten is niet meer toegestaan. Verder wordt grootschalige mono-vergisting samengevoegd met co-vergisting.

Voor rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt een ‘open categorie’ geïntroduceerd. Zolang wordt aangetoond dat de productie met minimaal 25% wordt verhoogd, zijn er geen richtlijnen voor het gebruik van bepaalde technieken.

Wilt u SDE+ aanvragen? Neem contact op met Rik Heijman. Kijk voor algemene informatie op onze pagina SDE-subsidie.

Klik hier voor de officiële kamerbrief.

Update Erkende Maatregelen
RNES Aardwarmte vanaf 1 januari 2018 open

Lees meer
€ 12 miljard voor SDE+ 2018; ingrijpende wijziging zon-PV

Lees meer
Ekwadraat weer in te schakelen voor gaslekdetectie

Lees meer
SDE+ najaar 2017 ruim overtekend

Lees meer